Cestujícím zbývají 3 dny pro nákup levnějších jízdenek na vlak | Tiskovky.info

Cestujícím zbývají 3 dny pro nákup levnějších jízdenek na vlak

Neplaťte zbytečně vyšší DPH !!

Některé dopravní podniky již v důsledku schváleného zvýšení DPH od 1. ledna 2012 zvýšily ceny jízdného letos v září, většina ostatních zvedne ceny jízdenek veřejné dopravy v příštím roce. Kvůli vyšší DPH budou zdražovat jízdné také České dráhy, nový tarif začne platit od neděle 11. prosince. Cestující mají do sobotní půlnoci poslední možnost nakoupit jízdenky v předprodeji až s 60 denním předstihem za současné ceny.

„Jedná se o nesystémový krok, který dále znevýhodní veřejnou dopravu vůči individuální automobilové dopravě,“ komentuje zvýšení sazby DPH prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka. „Pokud cestující nechtějí hned v lednu zaplatit s jízdenkou vyšší DPH, mohou si do sobotní půlnoci nakoupit jízdenky na vlaky Českých drah v rámci předprodeje 60 dnů před svou cestou ještě za stávající ceny,“ doplňuje Vyka.

Lidé si tak mohou do soboty například zakoupit celoroční síťovou jízdenku IN100 pro vlaky Českých drah se začátkem platnosti třeba až od 7. února a celý příští rok jezdit ještě za současné ceny.

V předprodeji s 60 denním předstihem si mohou cestující zakoupit časové jízdenky dopravního podniku hlavního města Prahy1, ale nákupem například celoroční jízdenky ještě letos nic neušetří, protože pražský dopravní podnik od ledna zdražení nechystá. Mohou tak učinit pouze s pocitem, že hned v lednu neodvedou z jízdenky vyšší DPH do kalouskovy pokladničky a více peněz zůstane dopravnímu podniku.

„Zdražení veřejné dopravy bez toho aniž by stát zlepšil infrastrukturu pro veřejnou dopravu a tedy její atraktivitu rozhodně další cestující do vlaků nebo autobusů nepřitáhne,“ říká člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miloslav Zítka. „Zvýšením sazby DPH na veřejnou dopravu ze stávajících deseti na čtrnáct a od roku 2013 na sedmnáct a půl procenta opustíme vyspělé evropské státy a zařadíme se mezi Maďarsko a Řecko,“ komentuje Zítka.

„Vláda by si měla v souvislosti s udržitelným rozvojem měst i venkova uvědomit výhody veřejné dopravy a vytvořit pro tuto veřejnou službu sníženou sazbu DPH, stejně jako je tomu ve všech vyspělých evropských státech, a nebo stejně jako v Dánsku veřejnou dopravu od DPH zcela osvobodit,“ uzavírá Vyka.

Kontakty:
Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 737 131 290
Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě tel.: 607 992 873

_______________
1 Časové jízdenky na rok 2012 jsou již v prodeji, na webu on-line: http://www.dpp.cz/casove-jizdenky-na-rok-2012-jsou-jiz-v-prodeji/

Miloslav Zítka
člen prezídia
mzitka@centrum.cz

Vydáno: 8. 12. 2011 14:54
Kategorie: Auto-moto
Název zdroje: Svaz cestujících ve veřejné dopravě (ověřený zdroj [?])
Občanské sdružení Svaz cestujících ve veřejné dopravě.