Čeští a slovenští plachtaři budou bojovat o republikové zlato | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Čeští a slovenští plachtaři budou bojovat o republikové zlato


Česká a slovenská plachtařská špička poměří své síly na 1. otevřeném Mistrovství ČR a Mistrovství SR v bezmotorovém létání, které pořádá od 24. 5. Aeroklub Partizánske na letišti Malé Bielice pod záštitou Slovenského národného aeroklubu a Aeroklubu ČR. Na startovní rošt se postaví téměř osmdesát pilotů z obou republik ve čtyřech soutěžních třídách. Mistrovství bude trvat po celé dva týdny, během nichž budou soutěžící bojovat o tituly mistrů obou republik v jednotlivých kategoriích.

Na startovní listině závodů nechybí jména známá ze světových a evropských mistrovství v bezmotorovém létání (medailisté Roman Mraček (Ak Plzeň-Letkov), Petr Krejčiřík (Ak Hranice), Alena Netušilová, Martin Hřivna (Ak Zbraslavice), Tomáš Suchánek (Ak Benešov), Pavel Loužecký (Ak Přibyslav), Miloš Dedera (Ak Jihlava) posíleni o nejlepší slovenské závodníky, mezi něž patří např. Vlado Foltín, Lubor Kuvik, Jozef Kožár, Braňo Jesenský atd.).

Vrcholná domácí soutěž představuje letos spolu s boji o medaile i trénink na červencové mistrovství Evropy, jehož pořadatelstvím pověřila FAI (Mezinárodní letecká federace) slovenský Aeroklub Nitra.

Na grid se zařadí vedle mužských kolegů i celá česká ženská reprezentace v čele s úřadující vicemistryní světa Janou Vepřekovou, která bude svou pozici obhajovat v srpnu na MS v plachtění žen v maďarském Szegedu. Na závodech nebude chybět ani úřadující juniorský vicemistr světa Miloslav Cink, který bude titul obhajovat v červenci ve Finsku.

Pohled do startovní listiny slibuje napínavou podívanou - plachtění je sport pro všechny generace: nejmladší závodník, loňský juniorský mistr ČR Radek Krejčiřík z Aeroklubu Hranice, ještě neoslavil osmnáctiny, nejstarší plachtař, Ján Divok ze Spišské Nové Vsi, si do kolonky rok narození píše 1941. Mezi početnou mužskou převahou se objeví osm plachtařek.

Piloti, kteří jsou domovsky ve 42 českých a slovenských aeroklubech, a jeden závodník dokonce polský, v soutěži předvedou osmadvacet různých typů kluzáků.

Za vidění na silně obsazených plachtařských závodech jistě stojí polední starty, kdy se do vzduchu postupně vydávají taženy vlečnými stroji všechny větroně v rychlém sledu. Zajímavé jsou i odpolední dokluzy, při nichž piloti bojují o co nejlepší umístění v právě uletěné denní disciplině.

Více o PMČR a PMSR najdete na http://www.partizanske.aeroklub.sk a na http://www.gliding.cz/souteze/2009/pmcr/








Kontakt:

Eva Maixnerová
PR manažerka
maixnerova@aecr.cz
724 985 502


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 21. 5. 2009 14:07
Kategorie: Sport
Název zdroje: Aeroklub ČR (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Sport - Letecké sporty a parašutismus
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.