Skupina HARTMANN úspěšně čelí hospodářské krizi | Tiskovky.info

Skupina HARTMANN úspěšně čelí hospodářské krizi

Skupina HARTMANN pokračovala v prvním kvartále 2009 ve svém silném výkonu, a to navzdory nepříznivé době. S růstem obratu o 12% v porovnání se stejným obdobím loňského roku dosáhla skupina výrazně pozitivních výsledků. Dvě důležité akvizice (společnosti Bode Chemie a Whitestone) pozitivně ovlivnily výsledky tohoto období. Skupina HARTMANN tak zlepšila operativní konsolidovaný čistý zisk o 29,3% na 14,9 mil. eur ve srovnání s prvním kvartálem roku 2008.

Silný růst ve všech strategických produktových oblastech
Skupina HARTMANN dosáhla celosvětově obchodního obratu 376,8 mil. eur k 31. 3. 2009, což znamená zvýšení o 12,5% vůči stejnému období loňského roku. Konsolidační změny, primárně z pohledu uskutečněných akvizic společností Bode Chemie a Whitestone, přispěly k obchodnímu růstu o 8,6 procentního bodu. Významná devalvace několika východo-evropských měn negativně ovlivnila prodeje, a to o 1,5 %. Organický růst činil 5,4%.
V rámci 14,9% růstu prodejů, tři strategické produktové oblasti významně přispěly k potěšujícímu celkovému růstu. Objem prodejů vzrostl o 14,0%.

Podstatný impuls růstu byl vyvolán novým produktovým segmentem - Infection Management, který podstatně rozšířil produktové portfolio prostřednictvím převzetí společnosti Bode Chemie na přelomu roku 2008/2009. Tržby v segmentu Risk Prevention tak vzrostly o 52% na 78,7 mil. eur. Organický růst činil 14,0%.

V segmentu Wound Management vzrostly tržby o 2,8% na 101,2 mil. eur. Další růst byl omezen nepříznivými směnnými kurzy v zemích východní Evropy.

V segmentu Incontinence Management rostly tržby o 9,2% na 137,3 mil. eur ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Navíc k tomuto organickému růstu 5,7 % přispěla zmíněná akvizice společnosti Whitestone (USA).
Podíl všech strategických produktových oblastí dosáhl růstu o 1,8% na celkových 84,2% k 31. 3. 2009.
Ostatní aktivity skupiny HARTMANN zaznamenaly prodejní růst o 1,2% na 59,6 mil. eur.

HARTMANN pokračuje v ziskovém růstu
S potěšujícím organickým i neorganickým růstem za období prvního kvartálu roku 2009 skupina HARTMANN zlepšila svůj operativní EBIT o 22,1%, což představovalo 24,6 mil. eur. Operativní konsolidovaný čistý zisk se zvýšil o 29,3% na 14,9 mil. eur.
V prvním kvartále roku 2009 ovlivnily EBIT a konsolidovaný čistý zisk mimořádné efekty. Zásoby v rámci reorganizace výrobních prostor pro inkontinenční pomůcky měly negativní dopad. Další vlivy představovaly akvizice společností Bode Chemie a Whitestone, a s tím související kupní ceny. Se započtením těchto mimořádných vlivů činil EBIT 21,3 mil. eur, což představuje růst o 5,6%. Konsolidovaný čistý zisk se zvýšil o 9,2% na 12,6 mil. eur.

Poměr aktiv k vlastnímu majetku zůstává vysoký
Poměr aktiv k vlastnímu majetku činil 44,2% k 31. 3. 2009 ve srovnání s 43,9% k 31. 12. 2008.

Počet zaměstnanců mírně poklesl
K 31. 3. 2009 skupina HARTMANN zaměstnávala 9 529 osob, což představuje pokles o 53 osob ke konci roku 2008. Tyto změny souvisí převážně s optimalizací vlastních výrobních struktur v Evropě. Na konci prvního kvartálu činí 61,4 % zaměstnanců pracujících v zahraničních dceřiných společnostech.

Výhled
Navzdory celosvětovému hospodářskému poklesu, je skupina HARTMANN na dobré cestě a očekává pokračující tržní organický růst ve všech třech strategických produktových oblastech. V dalších aktivitách skupina předvídá mírný prodejní růst, a to prostřednictvím aktivit společnosti Kneipp a expanzí aktivit skupiny NOGE.

Intenzivní realizace strategických kroků v rámci programu HARTMANN 2011, podle Dr. Riguzziho, CEO, napomůže ke zlepšení ziskovosti a tím i zvýšení operativního konsolidovaného čistého zisku. Tento odhad je založen na předpokladu, že hospodářská krize bude mít omezený dopad na trh se zdravotnickými prostředky a změny v kursech měn nebudou mít dramatický efekt na konečné výsledky.

Strategické produktové oblasti obchodu jsou:

Incontinence Management - sortiment prostředků pro péči při inkontinenci (pleny a podložky pro inkontinentní pacienty, kosmetická řada pro ošetření namáhané pokožky).

Wound Management - sortiment výrobků pro ošetřování ran, do kterého spadají výrobky pro moderní a tradiční ošetřování ran ( krytí na rány pro interaktivní terapii v mokrém prostředí, hydrokolidní krytí, krytí s mastí na traumatické ošetřování ran a další ).

Risk Prevention – sortiment jednorázového operačního krytí (kam se řadí různé druhy operačních setů, roušky, operační čepice a pláště, masky).

Irena Malá
PR manažerka
irena.mala@hartmann.info

Vydáno: 18. 5. 2009 16:00
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: HARTMANN-RICO (ověřený zdroj [?])
Společnost HARTMANN-RICO a.s. je nejvýznamnějším výrobcem a distributorem zdravotnických prostředků
a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti Paul Hartmann AG do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem
v Heidenheimu v SRN. HARTMANN-RICO je prostřednictvím své dceřiné společnosti aktivní i na území Slovenské republiky, se sídlem v Bratislavě. V České republice má společnost tři výrobní závody: závod Veverská Bítýška, Havlíčkův Brod a Chvalkovice.